?ka bort? Andas. Sova. Kraft ur moder jord.

Lugnt och stilla. En stund. S?na stunder beh?vs…tid f?r att ladda, ta igen sig innan v?rlden vaknar. G?sterna har ?kt och jag bara k?nner in ensamheten och lugnet. Innan dagen drar ig?ng med st?dning, inskickning av skolarbete, fixa det ena och det andra. Eftersom vi ska ha folk som bor h?r och ?r hundvakter beh?vs lite instruktioner, d?r de kan luta sig tillbaka och se det viktigaste. Sen vill man ju l?mna ett relativt rent hus efter sig..

Ig?r gick vi nere l?ngs havet med vinden i h?ret. H?rliga, varma, intensiva vind som drog i h?ret. Som om sommaren ville s?ga att den nu verkligen ?r h?r. ? jag blir bara mer och mer s?ker p? att det ?r d?r vi ska bo. Ha havet som granne. Det ?r en enorm frihet att g? ut p? stranden med hundarna i m?rkret, ingen annan d?r och de kan springa fritt i v?gorna. Som om en helt annan v?rld ?ppnar sig d? dagens ljus l?gger sig f?r natten. D? ?r bara de som verkligen ?lskar havet kvar, alla andra har rest hem. F?r jag ocks? v?lja s? tar jag g?rna just str?nder som ser ut som de h?r p? bilderna. D?r det finns lite liv under ytan. D?r barnen kan snorkla. De mindre popul?ra. D?r folk inte tr?ngs p? dagen. D?r man f?r k?nna att man ?nd? har sin egen tid ibland.

Ljudet, d?net, bruset och v?gorna, say no more. . Vetskapen om att d?r under bor en helt annan v?rld som man ibland kan f? sig en glimt av…s?som delfiner. Eftersom jag inte haft havet som granne har jag bara sett dessa hoppa d?r ute eng?ng d? jag k?rde l?ngs med havet. Jag vill se mer, jag vill ta h?rliga foton, komma n?rmare. ? det ska jag i sommar. Om inte s? medelhavet, men ?l?ndska vatten..d?r ska jag paddla fram i min kajak och ta fina foton. Tider d? v?rlden sover, tider d? naturen ?r som vackrast…d? ska jag stiga upp.

Jag ?r o?ndligt tacksam ?ver att jag meddelat jobbet att jag f?rst kommer den 10 juli p? jobb (dels av praktiska orsaker, konfirmationsfester m.m) men det medf?r ocks? lite ledig tid…Vet inte om mitt extrema sug mot naturen ?r n?got som g?r sig p?mint nu f?r att jag varit en l?ngt tid i det urbana? Att min inre l?ngtan ?skriker sig n?stan hes d?r inne. ?Det ?r n?stan som om den skrek “jag vill ut, sl?pp mej friii!!!” Det senaste halv?ret har varit intensivt. N?r jag tittar i backspegeln s? undrar jag nog hur vi alls har klarat oss? Helt ensamma. Ingen familj eller n?tverk runt oss som kunnat avlasta. Vaket. En hel m?nad utan s?mn, nu varann natt igen. L?ste h?r om dagen om risken f?r alzheimers och f?r lite s?mn och om hur de h?r ihop. Vill verkligen inte ha den sjukdomen.

Funderar…p? ?verlevnads strategier…kanske m?ste man ibland m?ste splittra familjen? ?ka bort ensam. Sova, hela n?tter. Kanske enda s?ttet att f? sova, f? vila? ?Hur sorgligt l?ter inte det? H?r har man ju ocks? vittnat om hur m?nga f?r?ldrar g?tt skilda v?gar n?r sjukdomen (diabetes eller lika kr?vande) blivit f?r tung, och det ?r ju fruktansv?rt! F?r jag t?nker…man skiljer ju sig faktiskt fr?n sjukdomen. D? vardagen blev f?r tung och man ser en chans att f? andas om man blir ensam varannan vecka. Huj. Eller. Jag f?rst?r. Egentligen. Men…somsagt ?r det ju sjukdomen i grund och botten som gjort s? man inte l?ngre orkade…och d?r spelade nog de s?mnl?sa n?tterna sitt. Helt klart. Man vet inte vad det g?r med en m?nniska innan man provat. Att man f?r sova endast ?varannan natt t?r. Det t?r verkligen. Och man f?r v?l k?nna sig extra stark d? om man klarar sig igenom det med sin partner. F?r allt blir lidande. Livet blir inte optimalt. Kompromissa. K?nna av. Ta ?ver n?r den andra inte orkar. De ?ter av en. S? ?r det. All styrka man kan f? d? genom att kanske ?ka iv?g och ladda ?r v?l bara hem?t? Med tanke p? “riskerna” ett s?dant liv medf?r…att det liksom knakar i fogarna och kan brista. Statistiken-skilsm?ssor bland f?r?ldrar till barn med ex diabetes vill jag nog inte alls se. D?rf?r blir jag lite m?rkr?dd n?r jag ser tillbaka p? det g?gna ?ret! Hur t?nkte vi? Hur orkade vi?

Nu finns det s? m?nga andra hemska saker som kan h?nda och vill inte ta bort ljuset fr?n det. Livet har sin t?rning och alla f?r vi olika saker att k?mpa med. Hoppas i alla fall man nu f?r tillbaka lite krafter i sommar av naturen…

God morgon v?rlden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *