Elin Mattsson Art-Hav projekt

Hur kan jag hjälpa? Varje morgon går jag på dessa fantastiska stränder, ser ut över havet, hör havets vrål. Det skriker. Det skriker på hjälp. Varje morgon ser jag en ny rand. En ny rand blandat med nät, rep, alger, tamponghylsor, styrox, plastpåsar, plaststolar, plastflaskor….och mitt arma hjärta suckar. Människan. Vad människan kan. Vad hjälper det att någon ibland tar tag i något större för att släpa det längre upp på stranden när det kommer mer och mer och mer. Så obegripligt maktlös känner man sig. Hur sjutton kan jag bidra? Jag sku vilja, inte bara lindra symptomen, utan få ett stopp på själva sjukdomen! STOPPA TILLVERKNING av plast!! Gå tillbaka till tider då vi använde oss av naturprodukter. Visst. Glas har jag ju också plockat i mängd och massor i form av seaglass (och här har jag mina planer), men inte här i Galicien så mycket som i Italien. Hur, HUR kan jag hjälpa. Men vet ni va? Sakteligen börjar pusselbitarna kanske ramla på plats …och kanske var detta just anledningen till att vi kom just hit? Havet skriker på hjälp och jag kan inte, jag VILL INTE blunda. Mitt hjärta gråter.

Saker jag tänker man borde satsa på är återvinning i dessa länder. Det finns kärl för sophantering men alltså…..folk har MYCKET svårt att få rätt eller att ALLS sortera. Här borde man ännu mer komma in i skolorna och sprida infon. Här borde man påverka kommunerna, gå in mer och hjälpa ekonomiskt med återvinning. Stora kampanjer med bilder på våra havsdjur som fastnat i plast, kvävs till döds och för att inte tala om hur mycket av dessa plastpartiklar som hamnar i människokroppen. Vart leder det? Vilka sjukdomar?Eller bara förbjud. Förbjud plast! Ta fram nya produkter som ersätter och är miljövänliga (och visst jag vet att mycket görs där). Men inte innan vi får plastet att försvinna kommer våra hav att mår bra igen. Vi kan plocka, städa, dammsuga våra hav (SUPER!!) men OJ vad jag ska vilja kunna göra något åt själva plasttillverkningen!!! Men det kan jag inte. =(

Vad KAN jag göra? Som jag sa… tror jag nånstans att min vistelse här leder till en öppning av mina ögon och egentligen har jag ju så länge jag har målat hållit på med hav. Havsmotiv. Nu är den stora frågan. Kan jag med hjälp av min konst nå ut? Kan jag hjälpa havet så? Kan jag få det till en rundgång? Köp mina produkter och pengar går tillbaka till miljöorganisation som håller på med havsrening? Detta är något jag verkligen vill få till stånd. Hjälp mej gärna med att tipsa om organisationer som hjälper direkt vårt eget hav, Östersjön. Jag vet om olika atlantic-fartyg som det facto åker ut och samlar skräp. Hade jag ens fått med några fler kunniga inom området hade jag inte alls dragit mej för att dra igång någonslags rengöring av havet själv men definitivt bara jag får nys om rätt organisation ska jag försöka ta en närmare titt (följa med) hur de går till väga. För att hitta en organisation, förening som håller på med “hands-on” städning av Östersjön är super viktigt för att kunna se till så pengarna går tillbaka till havet, som ni förstår. Så vet ni om något? Tips! Tack!!

Känner mej maktlös men känner mej också ivrig på att gå vidare med min havskonst, det är definitivt “i-tiden” att kunna ge tillbaka till havet och konsumera vist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *