För en som inte tvingas ha att göra med det italienska skolsystemet har det bra här…de som tvingas in i skolsystemet…vet jag inte om ska skratta eller gråta.

Ortigia, charmigare pärla får man leta efter, alltså Siracusas gamla stad. Härliga hus som rustas för fullt, små simstränder, badplatser, bryggor, pirer runt hela ön och så pyntas ön med ett slott på ändan. Har nu fått in en liten morgonrutin på en promenad och simtur med hunden dessa soliga morgnar som tar cirka en timme. På mitten av Ortigia ön så står stora ståtliga kyrkor och mindre palats. I helas Siracusa finns över 100 små kyrkor fick jag precis höra här om kvällen då vi hade en träff på vår favorit bar “boats”. Där träffade jag mej själv men femton år framåt i tiden. 😉 En svenska. De hade precis köpt lägenhet på Ortigia med gård (?!) det kan jag ännu inte förstå, att de hittat nåt mysigt ställe med liten innergård? Wow! Nåja, de har vuxna barn som bor i London och Sverige och själva bor de i Stockholm, Gotland och här då. Men. Hon sade också att det är helt annat utan barn och skoltänket. Skolan. Skolan. Vilket skämt. Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta.

Härliga fiskebåtar

Alltså jag håller andan om man kan säga så. Barnen protesterar ännu inte hej vilt, men det är nog bara en fråga om när.. Antagligen för att W (som är 6 år) inte vet hur skolan fungerar på Åland därför finner han sig i detta, och så är han rätt mogen för att fatta pennan (professor som han är) och tycker det är ganska roligt att plita ner fyrkanter och bokstäver, teckna och dra streck. Men alltså oj, vet inte var jag ska börja. Jag kan börja med att berätta att Rufus som går sista klass och är ett år äldre än sina klasskamrater njuter av att få ha blivit klassens “snille”. Han kan och vet det mesta de går igenom och kanske det är nyckeln till att han står ut. Att få vara bollplank till engelska läraren och kunna bättre engelska än denna förfasar han sig över varje dag han kommer hem, “HUR kan engelska läraren så dåligt engelska, det är ett skämt!”

En vanlig skoldag. Benny går iväg med barnen kl. 7:40 ca. 1km. Vägen går förbi hamn och park och det ska stannas och tittas på fiskar, klättras på den minsta upphöjning på trottoar etc. etc Inte sällan vi får höra “piano, piano” av förfasande italienare som kommer emot. Här håller man handen (vi håller givetvis handen när vi ska korsa gator). Det är som om de är rädda för trafiken..för att gå med sina barn till skolan är vi ensamma om i den åttahundra elevers skolan. Herregud. Vilket kaos runt skolan när alla ska lämna av sina barn, det tutas, det hojtas barnen springer runt alla bilar och mopeder. Man kommer med skoter och barnen sitter på mopeden utan hjälm medan den vuxna har (hur tänkte man där?). Alltså. DÄR och DÅ är trafikfara för alla småttor som ska forslas mellan dessa fordon INTE på vägen till skolan. Här känner jag en svenska Pernilla som driver på det här med att man faktiskt kan ex cykla, hon hade en cyklekampanj för inte så länge sen här i Siracusa. Hur ska man få italienarna att stiga ur bilen och ta sig fram per fot eller bil? Hm. Är säker på att alla inte bor så väldigt långt bort från skolan heller och att det tar längre tid att ta bilen eftersom man fastnar i trafiken….men vårt “naturnära” tänk som vi har mer uppe i norden lyser med sin frånvaro här, antagligen helt logiskt, vi är vana med sämre väder och skulle vi sitta inne varje gång det är mulet, regnigt eller snöigt så ska vi mestadels få sitta inomhus… medan här om det regnar (som det gjorde igår) så ska det inte falla en italienare in att promenera! Herregud denna galna nordbo till mamma som går med barnen med paraply!

Så tacka får man verkligen det finska skolsystemet, man får definitivt perspektiv! Alltså, hör och häpna. De sitter på samma stol från att de kommer in till skolan 8.15 tills att de går hem kl.14.05, förutom då om de ex har gympa. Då gymnastiseras det på en liten asfalterad innergård. Sen trodde jag inte mina öron när 14 åringen ringde hem första dagen och sade att de inte släpper hem honom. Va? Han är ju fjorton! På något vis kan jag förstå de här mindre barnen (antagligen några italienska lagar som säger att man måste hämta sina barn och forsla hem dem “safe”) men galet är det vilket som. Ni kan tänka er hur det då igen ser ut runt skolan kl. 14 när alla föräldrar ska hämta sina barn (tom 14 åringar!) 800 elever! Totalt kaos. Kan inte förstå hur de inte får ändrat på ett sådant helt ologiskt system. Nå, det visade sig att bara vi fyller i en lunta med papper och sätter med våra passkopior så kan vi skriva under så fjortonåringen får gå hem själv…..Frågade också på dagis om det är ok att den äldre sonen (15år) kommer och hämtar henne någon dag, nej, blankt nej. Där finns också någon åldersgräns. När jag “löser ut” Belle från dagis så ska jag skriva under på ett papper att jag hämtat henne. En sak som är säker är att när vi lämnar detta skolår så kommer jag att skriva någotslag av insändare till den lokala tidningen (som jag hoppas få hjälp med att översätta) de måste ju bli medvetna om hur man med enkla medel kunde göra saker så mycket enklare? Va?

Jo, jag frågar alltid innan jag fotar, ifall någon undrar..

Jag trodde någonstans (kanske lite naivt) att skolan skulle fungera ungefär på samma vis som i Spanien, men icke. I Spanien fick man iallafall gå utomhus på raster och det fanns lite lekanordningar m.m. Så tyvärr kan jag inte uppmuntra någon att sätta sin barn i italienska skolan som det ser ut. Kanske, kanske kan någon mindre skola på landsbygden vara bättre? Men det lilla som jag också rörde mej inne i skolan (när barnen registrerades) så kunde jag ju höra att ljudnivån var alldeles för hög men hej, vem undrar? Sätt tjugo stycken sex åringar i ett klass rum sex timmar och sitta vid sina bord så ska vi se om det blir lätt att hålla dem tysta, lugna och koncentrerade? Nej, alltså vilket skämt. Så. Jag säger igen. Vi får se hur länge det håller, det skulle absolut inte ha hållit om Wilton hade påbörjat vår skola på Åland och sen blivit inslängd i detta system. Så somsagt kommer det ev att fungera detta år men fler år blir det inte i den italienska skolan, det kan jag inte utsätta dem för. De beklagar sig inte nu, utan är rätt nöjda, så därför får det gå och det är somsagt för att de inte vet bättre, de är som italienarna nu detta läsår. Men mamman och pappan vet bättre, och vi vet att ska man fortsätta vistas utomlands om vintrarna så ska man inte välja italienska skolsystemet utan ett annat. Till exempel är spanska systemet mycket bättre och det ligger mycket före med facit i handen. Men det är väl bra att man då vet hur det är… och nu kommer de att växa som människor i detta system med, jag menar italienarna klarar det, men att det absolut inte är ett optimalt inlärningssätt är inget att orda om. Att barnen behöver frisk luft, raster för att orka vet vi bra med våra PISA system och finska skolsystemet. Här skulle verkligen vara något att sätta tänderna i för den som skulle orka kavla upp ärmarna och lobba för ett mer utvecklat skolsystem. Men vem orkar? Inte jag, som inte kan språket. Det borde göras namnlistor där det skulle krävas raster etc etc. Det ska vara så oerhört enkelt att peka på de finska resultaten och visa. Se. Så här bra presteras det då barnen får rast och frisk luft. Ljudnivån sänks, koncentrationen ökar etc etc etc. Nej, nej jag är bara för trött. Jag kapitulerar, drar mej ur, måtte någon hjälpa det italienska skolsystemet och dessa barn. Måtte någon kunna nå den italienska tankesättet och få dem att förstå, genom att visa videos etc etc. Jag vet ni, jag blir trött bara jag funderar hur mycket jobb det skulle innebära, men hoppas verkligen att en utveckling sker! Det om detta. Summasumarum, skolsystemet fungerar inte i Italien 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *