Finally! Skolan check!! Boendet check!!

Dagarna går och går känns det som…och vi får inte vardagen att snurra.. men nu, NU ser jag ljuset i tunneln. Idag besökte vi igen skolan, väldigt osäkra på var de ska få plats (hade varit i skolan på måndagen och det såg inte hoppfullt ut med plats) så därför var jag lite inställd på att ha barnen i olika skolor. Men icke! Allihop blir satta i samma skola (de är alltså comprehensive school, så allihop treåringen, sexåringen och fjortonåringen går i samma byggnad JIPPIE!).

Till en början var det meningen att fjortonåringen skulle gå i internationella skolan i Palermo men eftersom vi inte stannade där blev det ändrade planer så nu får han gå sista klass helt på italienska istället…. Ingen av barnen kan italienska bör sägas. Så nu blir det spännande att se vem som lär sig först. =) I värsta fall får fjortonåringen se det som ett mellanår där han i alla fall lärt sig italienska (tänker om han inte lyckas på den nivån klara prover och annat, vet inte hur skolan kommer emot här…). Fjortonåringen har iof bott och haft spanska som första språk engång i tiden så kanske lyckas han rätt fort snappa upp italienskan i bästa fall? Vem vet? Det vi vet är att skolan heter Paolo Orsi scuola ad idrizzo musicale och anses vara en bra skola. Att de har dagis i samma byggnad är ju toppen! Då går man tio minuters promenad genom stan till skolan som börjar kl.08:05 sen slutar samtliga kl.14 OM man inte vill ha kvar treåringen till kl.16 (alltså möjlighet till eftis).

JIPPIE, mitt inre jublar! Treåringen är väldigt taggad och pratar bara om att börja dagis medan sexåringen är mer fundersam (dock är han för övrigt den mest sociala) och fjortisen pratade med gympaläraren idag om deras gemensamma ämne, diabetes, så han ser nu optimistiskt på framtiden. Sen får vi se det facto hur skolan tar sig…men får vi inte vardagen att fungera och jag får börja med mitt, så resulterar det i en frustrerad och irriterad mamma. Så nu blir det väckning innan 07, mannen går med barnen, tar sin springtur och jag hämtar dem på em har vi tänkt.

Även fotboll hoppas vi drar igång för fjortonåringen (som spelat sedan han var fyra), imorgon ska han till ett lag och provspela. Sen återstår för 15 åringen (som studerar hemifrån mot finska systemet) att hitta en hobby…dykning har han pratat om, få se. Sen hoppas jag att vi också hittar ett gym i närheten som alla kan gå på. Jag ska behöva asap träna upp min rygg för att den ska hålla… Så endel bitar har fallit på plats, andra tar ännu lite tid. Vi brukar räkna med att det tar ca. tre månader innan alla installerat sig och “livet drar igång”.

Sicilienarna är väldigt trevliga och hjälpsamma människor. Vi bor väldigt nära gamla stan, som är en halv ö med havet runt, här tar de stora färjorna iland (lyxkryssarna) över dagen. Så fort en lämnar kommer en ny, så kan tänka sig att de är rätt vana med turister just på det här stället. Träffade också en gammal sicilianare igår. En härlig gammal man. Hittade en gammal grind på en köp och sälj sajt som jag förstås inte kunde hålla mej ifrån att ge ett bud på. Härliga gamla åttiosexåring som tog emot oss. Vi lyckades förstå varandra på något vis och efter att vi lämnat honom så kom det meddelande att det saknades en grej till grinden och då passade han på att överräcka en ljusstake som han själv smitt. Konstnärer är väldigt trevliga, varma människor, har jag väl alltid sagt.. 😉

Lägenheten har vi flyttat in i och mycket möbler fanns redan som helt nya sängar i vissa rum. Vi hittade via fb en svensk tjej som bor här nere och via henne har vi hittat denna lägenhet! Helt otroligt när allt bara faller på plats. Vi är supernöjda med platsen. Somsagt nära havet, kan gå till simplats (från klippor) och hamnen och livet precis intill. Vi kan lägga småttorna på kvällen, lämna ungdomarna framför sina datorer och gå ner och sätta oss på restaurangen. Vilken frihet! Nu ser vi fram emot att lära känna stan, vilka dagar det är torghandel osv osv För om det är något man ska njuta av så är det att lyckas handla ekologiska vindruvor direkt av bonden och all annan frukt och grönsaker! Sicken lyx. Sen tycker jag inte det är jätte billigt i butikerna beror nog mycket på vad man köper och var man rör sig, endel kläder är helt sjukt dyra och vissa andra produkter. Så man får helt enkelt lite se vad man handlar och försöka anamma de lokalas levnadsvanor (som maten). Rödvinet är ju helt sjukt billigt iaf. För övrigt är Siracusa mycket mer städat än Palermo (visst ligger här också skräp på sina ställen men inte som i Palermo). Det tutas inte lika mycket i trafiken och kanske inte riktigt samma galna körstil som där….fast det nog här med körs utan hjälmar och parkeras hur som helst. En kort tut betyder “hallå, vakna” en lång tut då är det redan irriterad stämnig….Sen tutar man också sådär kort bara för att berätta “här kommer jag”. Trevliga sicilianare, det kan jag inte klaga på.

Ciao! Så länge! Ska skriva lite oftare nu när internet fungerar bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *